Oogenlust

Eersel

2011

Oogenlust 01
Eersel

Dit structuurontwerp onderzoekt de relatie tussen landschap en bebouwing en is vooral gericht op hun samenhang.

Het perceel met een oppervlak van ca. 12 hectare is toegankelijk via de Hees aan de zuidzijde van het perceel. Het onderscheidt twee landschappelijke karakteristieken: Het hogere gelegen deel, grenzend aan de Hees, is een afwisselend open cultuurlandschap met naaldbomen. Het lager gelegen en daardoor nattere deel is een zone met loofbomen als uitloper van de Gender.

Het vernieuwde landschap is het raamwerk voor alle toekomstige ontwikkelingen: een configuratie van lijnen (paden en lanen), punten (gebouwen en beelden) en vlakken. Deze ordening van vormen in relatie tot elkaar geeft zowel een interne als externe samenhang. In het plan komt dit ondermeer tot uitdrukking door verschillende sferen te creëren rondom de bebouwing. Het programma wordt verdeeld over drie afzonderlijke bouwdelen: hoofdgebouw, magazijn en paviljoen.

Centraal in het hoofdgebouw ligt de plantenkas met daaromheen de werkplaatsen, kantoren en winkel. De plantenkas fungeert als atrium, hortus en als ‘lantaarn’. De warmte die in de zomer door de plantenkas wordt opgewekt, wordt opgevangen en opgeslagen. Tijdens de winterperiode wordt de opgeslagen warmte terug gehaald om de gebouwdelen te verwarmen. Volgens eenzelfde principe is het paviljoen geconcipieerd. Dit bouwdeel is geplaatst op de overgang van het natte en droge landschap met in het oosten de aanzet van het Genderdal. Het magazijn is in een bestaande boskamer ‘geschoven’ en omhuld door uitgedund bos. De gevel is daardoor zichtbaar vanaf de weg en leent zich voor geïntegreerde reclame als onderdeel van de architectuur.

Wij zijn overtuigd dat het terrein geweldige kansen biedt voor Oogenlust HQ; deze juiste mix van commerciële en culturele ambities, heeft alles om er 24/7 te genieten van een prachtig landschap met schitterende faciliteiten.

Oogenlust 04
LOCATIEHEES EERSEL
OPDRACHTGEVEROOGENLUST
PERIODE2011
STATUSSTUDIE
PROGRAMMAMIXED USE
OMVANG14.750 M²
ARCHITECTUURB-VK ARCHITECTEN
PROJECTARCHITECTENDOUWE BOONSTRA
PIETER VAN KRUYSBERGEN
MEDEWERKEND ARCHITECTMICHAEL MARCELISSEN
CONSTRUCTIESW5A STRUCTURES
BOUWFYSICANELISSEN
LANDSCHAPNIEK SPELLER
KATIE TEDDER
  
Oogenlust 03
Oogenlust 02