Transformatie gebouw 415 DUMOFFICE Hembrug

Zaandam

2016 - 2019

M10-Hembrug-9460_Norbert_van_Onna_web
Zaandam

Het Hembrugterrein is een gebied van 42,5 hectare op de grenst tussen Amsterdam en Zaandam. De plek is zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de stelling van Amsterdam, vanuit het hart van de stelling kon de fabriek het leger van wapens en munitie voorzien.

Gebied 3b heeft een lagere bebouwingsdichtheid met veel groen. Hier is de productie en opslag van munitie herkenbaar aan de inrichting van de openbare ruimte, met groene explosie dempende voorzieningen zoals aarden wallen, bomen, heesters en bliksemafleiders rondom en tussen de gebouwen door. De gebouwen liggen op een veilige afstand van elkaar zijn te zien als paviljoens in het bos.

Gebouw 415 is een voormalig munitiemagazijn uit het jaar 1951. Het gebouw heeft een kenmerkende ronde kap die in geval van explosie de schokgolf naar het bos toe moest leiden. Gebouw 415 is een van de derde generatie gebouwen. De karakteristieken van dit gebouw worden niet aangetast. Het munitiemagazijn verandert van functie. Van een statische naar een meer levendige omgeving. Daarmee verandert ook de toegankelijkheid van gebouw. Het beeld van een paviljoen in het bos wordt versterkt door twee architectonische ingrepen. De positie is zorgvuldig gekozen in het hart van het gebouw. In het hart van het gebouw bevindt zich de entree. Een representatieve ruimte gekoppeld aan een aantal gedeelde functies. Het paviljoen opent zich hier, midden in het bos; leesbaar als paviljoen, alzijdig en transparant.

LOCATIEHEMBRUG ZAANDAM
OPDRACHTGEVERDUM EN OBJEQTS
PERIODE2016-2019
STATUSGEREALISEERD
PROGRAMMAKANTOOR
OMVANG600 M²
ARCHITECTUURSTUDIO M10
PROJECTARCHITECTDOUWE BOONSTRA
CONSTRUCTIEW5A STRUCTURES
LICHTHENK V/D GEEST
LICHTONTWERPEN