Anton’s Hoeve

Haule

2018 - 2020

P75-anton-hau-FO9
Haule

Het is een fantastische mooie boerderij, Gelegen op zandgrond en gebouwd voor een gemengd bedrijf. De boerderij ligt in een gebied dat lang door de Drentse boerderijbouw sterk is beïnvloed. De boerderij is relatief jong en daardoor grotendeels volgens de Friese traditie gebouwd. De boerderij is ontworpen door een architect. Bij de traditionele Friese boerderij lag het woonhuis niet symmetrisch voor het bedrijfsgedeelte. Het woonhuis werd namelijk geplaatst voor de zijde waar de koeien in de stal stonden. Bij deze boerderij staat het woongedeelte symmetrisch voor het bedrijfsgedeelte. De decoratie bij de ramen en metselwerk wijzen naar de invloed van een architect.

De opgave die wij ons hebben gesteld is het geven van een integrale visie op het ‘typologisch’ herstel van de Hoeve in het prachtige agrarische Friese landschap. De oorspronkelijke structuur van deze 19e-eeuwse boerderij is in de loop der tijd niet ingrijpend gewijzigd. Het voorhuis en de stal worden respectievelijk woon en slaapverblijf. Het voorhuis is royaal. De nieuw geplaatste glazen XXL-erker biedt een prachtig wijds uitzicht over de tuin en de velden.
De Deel in de stal is van oudsher meer gericht op het ‘doen’ en dat blijft zo. Het is een functionele scheiding tussen het voorhuis en de tuin en de Deel met het erf: Wonen en werken, tuin en erf. In de Deel is de prachtige houten kap zichtbaar. Een sporenkap van rondhout gedragen door binten en balken met schoren, eveneens van rondhout, voor de stabiliteit. De oorspronkelijke slieten worden waar nodig vervangen. De voormalige stal dat grenst aan het woonhuis krijgt meerdere slaapvertrekken. De Deel is donker. Aan de weerszijden wordt het dak van de Deel vernieuwd en voorzien van kleine dakvensters. Het voorhuis met een nieuwe vloer van gevlinderd beton en kasten van gelakt mdf. De architectuur is verder bescheiden, zowel in kleur als detaillering en doen recht aan het karakter van de voormalige hoeve

LocatieAnton’s Hoeve, Haule
OpdrachtgeverParticulier
Periode2018 – 2020
StatusGEREALISEERD
ProgrammaWonen
Omvang450 m2
ArchitectuurStudio M10
ProjectarchitectDouwe Boonstra
TeamBram Verbeek, Ad Schreuder
ConstructieW5A Structures