Bosrijk

Eindhoven

2019

P70.bosri.ein.T07
Eindhoven

Ruimtelijk kwaliteit
Cluster 9 ligt op een hoeklocatie langs de Sliffertsestraat en de Bosfazant en vormt een scharnierpunt tussen de bestaande aansluitende bebouwing. Cluster 9 is een “mini” cluster binnen Bosrijk behorend tot een van de “smaakmakers”. Uitdrukkelijk wordt gezocht naar out-of-the-box concepten die een innovatieve en expliciete uitdrukking vormen van het concept van Bosrijk. Op het veld bevond zich een boomgroep van Rode Paardekastanjes; Aesculus x Carneaen. Om de ruimtelijke structuur te herstellen worden de bomen opnieuw aangeplant. De groep wordt verrijkt met andere drachtsoorten. Op de kavel is een waterbassin aanwezig. Aan de noordzijde wordt het veld aangesloten op het bestaande netwerk van wegen en paden, kabels en leidingen.

Het concept
De keuze voor cluster 9 is een meerkoppig volume met een gedifferentieerd programma. Vijf woningen, wisselend van grootte, licht verheven, meanderend van links naar rechts boven het oorspronkelijke maaiveld. De verticale opbouw is bijzonder: van een collectieve, natte tuin laag, naar een droge daktuin, hoog met ertussen het woonprogramma in twee lagen, split level. De woningen zijn volledig naar wens in te vullen. Het individuele volume is voldoende flexibel om allerlei woonvormen op te nemen. De oriëntatie van de koppen richt zich op de kwaliteiten van de directe omgeving.

Architectonische kwaliteit
Een volume van een bio-composiet en glas van maximaal twee lagen wordt op houten palen boven een verdiepte aangelegde tuin geplaatst. De tuin is nat. De woonverdieping ligt tachtig centimeter boven maaiveld. Dit is voor ons aanleiding geweest om een split level aan te brengen. Door de spilt-level zet de ruimte zich telkens diagonaal voort naar een hoger gelegen niveau. De koppen van de woningen zijn volledig verglaasd en deels te openen. De architectuur is ingetogen. Op het dak wordt een tuin in combinatie met een zonneterras aangelegd. De transparante zonnepanelen worden als luifel op het dak geplaatst. Onder de luifel ontstaat ruimte voor een terras of tuin Het getemperde licht dat door de transparante zonnepanelen valt, fungeert als een prachtige bries du soleil. De aangeplante tuin bevindt zich op alle koppen van de woningen en is groot. De borstwering van deze tuinen is geschikt voor de integratie van vogelkasten en/of bijenhotels.

LOCATIE        
EINDHOVEN
OPDRACHTGEVERSELECTIE
PERIODE           
2018
STATUS     
ONTWERP
PROGRAMMAWONEN
OMVANG5 WONINGEN
ARCHITECTUURSTUDIO M10
PROJECTARCHITECTDOUWE BOONSTRA
TEAMBRAM VERBEEK