Belastingkantoor

Heerlen

1993 - 1996

Belastingkantoor 02
Heerlen

Het tweede Belastingkantoor in Heerlen, een schijfvormig gebouw van zeven lagen hoog, is parallel aan de Kloosterweg gesitueerd en valt samen met de hoofdrichting van dit gebied.
Enerzijds is er sprake van een begeleidende stadswand, anderzijds van een duidelijke markering van een toekomstig fijnmazig gebied met stedelijk wonen aan de Sittarderweg en CBS-weg. Het kantoor vormt zo een bouwsteen voor de gewenste stedelijke samenhang in dit gebied, zoals die uit onze stedebouwkundige voorstudie naar voren kwam.

Beide langsgevels zijn identiek en opgetrokken uit genuanceerde mangaankleurige baksteen, waarvan de massaliteit extra wordt benadrukt door gesloten zones in de gevels. Hierachter bevinden zich de kernen met trappen, liften, techniek en sanitair. De gevels van de koppen van het gebouw staan tussen voornoemde zware muren van de langsgevels en hebben een meer lucide karakter dat is verkregen door beglazing over de volle hoogte en breedte. De centraal geplaatste transparante entreehal verbindt visueel de straat met het achtergelegen terrein.

Belastingkantoor 01
LOCATIEKLOOSTERWEG, HEERLEN
OPDRACHTGEVERRIJKSGEBOUWENDIENST DIRECTIE ZUID
PERIODE1993-1996
STATUSGEREALISEERD
PROGRAMMAKANTOOR
OMVANG11.000 M²
ARCHITECTUUROD 205
PROJECTARCHITECTENMARTIEN JANSEN, ROY LIM
MEDEWERKENDE ARCHITECTENJOS RAMAKERS, PIETER SEGERS
PROJECTLEIDERGABRIËL BERGMANS
BOUWMANAGEMENTHEVO BOUWMANAGEMENT
CONSTRUCTIEARONSOHN
INSTALLATIESSWEEGERS EN DE BRUIJN
Belastingkantoor 03