FPK Huize Padua

Boekel

2008 - 2010

Padua 01
Boekel

Het historisch complex Huize Padua in Boekel heeft een geschiedenis van geestelijke zorg die terug gaat tot het begin van de negentiende eeuw. Hier werd de eerste instelling voor psychiatrische behandeling in Nederland gesticht. Voor de uitbreiding met een Forensisch Psychiatrische Kliniek is gekozen voor een boskamer aan de oostzijde van het landgoed. De nieuwe kliniek is een groot, beveiligd gebouwencomplex ten behoeve van 72 patiënten en ca. 150 medewerkers. Het verzamelgebouw ligt aan de nieuwe ontsluitingsweg met ervoor 96 parkeerplaatsen. Er achter liggen in parallelle stroken de woongebouwen en het dienstengebouw te midden van omheinde buitenruimten.

Bij het ontwerp is in hoge mate rekening gehouden met uitgangspunten als overzicht, licht en lucht en een aangename en veilige woon- en werkomgeving met een vriendelijke uitstraling. Het langwerpige verzamelgebouw van twee lagen heeft als organiserend principe een centrale ‘straat’ en bevat de behandelsector, dienstensector en entreezone. De drie woongebouwen zijn uitgevoerd in laagbouw. De buitenterreinen omvatten onder meer een wandelplaats, tuinderij en sportplaats. Elk woongebouw bevat twee woonafdelingen en een ruimte voor de sociaal therapeutische medewerkers. Alle woonafdelingen beschikken over zeer royale ommuurde buitenaccommodaties. In het dienstengebouw is de receptieafdeling ondergebracht in combinatie met de medische dienst en centraal de separeerafdeling met vier cellen. Uitbreiding met een tweede dienstengebouw is mogelijk.

Het gebouwencomplex is uitgevoerd in ‘schoon’ prefab beton, staal, aluminium en glas, en zal naar binnen en naar buiten toe een gedistingeerde, lichte indruk maken. In samenhang met de strenge veiligheidseisen zijn de grotendeels verglaasde gevels van zowel het verzamelgebouw als de woonafdelingen ten behoeve van de doorbraakwering aan de binnenzijde en buitenzijde voorzien van traliewerken. Deze ‘interface’ gevels in samenhang met vergaande daglichttoetreding (ook van boven) bepalen in hoge mate de uiterlijke verschijningsvorm van de Forensisch Psychiatrische Kliniek, Huize Padua.

Padua 02
LOCATIEHUIZE PADUA
OPDRACHTEGEVERGGZ OOST BRABANT
PERIODE2008-2010
STATUSONTWERP
PROGRAMMAFORENSISCH PSYCHIATRISCHE KLINIEK
OMVANG8000 M²
ARCHITECTUURSTUDIO M10
PROJECTARCHITECTMARTIEN JANSEN
MEDEWERKEND ARCHITECTBAS KOLKMAN
CONSTRUCTIEVAN DE LAAR
INSTALLATIESSWEEGERS EN DE BRUIJN
LICHTHENK V/D GEEST LICHTONTWERPEN
BOUWFYSICANELISSEN
LANDSCHAPBURO LUBBERS
KOSTENMANAGEMENTABT