Penitentiaire Inrichting

Antwerpen

2009 - 2010

Inrichting 02
Antwerpen

De Penitentiaire Inrichting Antwerpen is een groot gebouwencomplex ten behoeve van 300 gedetineerden en 12 gedetineerden in een halfopen gedeelte. Het aantal medewerkers is gelijk aan het aantal gedetineerden. Het compacte complex ligt aan de rand van de stad langs de rijksweg E 17 en met de ingang aan de Schaarbeekstraat. In opzet bestaat het uit drie verzamelgebouwen, een werkgebouw en het cellengebouw; dit alles op een terrein van 13,5 ha.

In verzamelgebouw 1 bevinden zich zittingszalen, het slaapkamercomplex voor personeel en de resocialisatieafdeling van de beperkte detentie. Verzamelgebouw 2 bevat het gemeenschappelijke en individuele bezoekgedeelte, de dienstensector (staf- en directievertrekken, administratie en ondersteunende diensten) en de strategisch geplaatste controle en interventie post (CIP). In verzamelgebouw 3 zijn de receptieafdeling (onthaalcomplex en complex nationale transfers) en ruimten t.b.v. de technische installaties ondergebracht. Daarachter ligt het werkgebouw met het cluster leren en werken (werkplaatsen, praktijkruimten, studieruimten, de keuken en de wasserij) en het cluster vrije tijdsbesteding (sporthal). Het stervormige cellencomplex heeft vier vleugels van drie verdiepingen elk.

Het geheel is opgetrokken uit schoon beton, glas en staal en per bouwdeel geoptimaliseerd naar maatvoering en structuur, waarbij een zo groot mogelijke indelingsflexibiliteit is nagestreefd. Daarnaast hebben kwalitatieve uitgangspunten centraal gestaan bij het ontwerp: overzicht, licht en lucht, een aangename en veilige woon- en werkomgeving met een vriendelijke uitstraling.

Ook duurzaam en energiezuinig bouwen heeft veel aandacht gekregen. Hierbij is gelet op de geïnvesteerde energie (grondstoffen en materialen), het energiegebruik in bedrijf (energiezuinige installaties, warmte/koudeopslag, royale daglichttoetreding) en de herbruikbaarheid van materialen en componenten als het complex aan het eind van zijn levenscyclus is gekomen (demontabele elementen).
De kwaliteit van daglicht, oriëntatie, uitzicht, sociale veiligheid, psychisch welbevinden is nadrukkelijk opgenomen in de architectuur van het sprankelend witte gebouwencomplex.

LOCATIESCHAARBEEKSTRAAT
OPDRACHTGEVERCONSORTIUM FUTURE PRISONS
THV WILLEMEN – CORDEEL
SNC LAVALIN
PERIODE2009-2011
STATUSONTWERP
PROGRAMMAGEVANGENIS
OMVANG35.355 M²
ARCHITECTUURSTUDIO M10
THV CREPAIN BINST
PROJECT ARCHITECTMARTIEN JANSEN
MEDEWERKEND ARCHITECTBAS KOLKMAN
PROJECTLEIDERPHILIPPE VAN DAMME
CONSTRUCTIEB.CEC- ARCH & TECO GROUP
INSTALLATIESSNC LAVALIN EN VENAC
LANDSCHAPELYPS