Zandkasteel

Eindhoven

2000

Zandkasteel 01
Eindhoven

De opgave om, geheel afwijkend van de standaardverkavelingen in de Vinexlocatie Meerhoven, woningbouw in een park te realiseren is uitdagend. Geen privé-tuinen maar één gemeenschappelijke tuin, geen rijen maar 1-, 2-, 3- en 4-kappers, geen woningen in de diepte maar in de breedte, niet het woonprogramma traditioneel op de begane grond, maar grotendeels op de verdieping.

De uitzonderingspositie binnen het stedebouwkundige plan van Teun Koolhaas is ook aangegrepen om te ontstijgen aan de zwaarte van de omliggende bakstenen woningen en om een lichte architectuur met industriële, demontabele en flexibele bouwsystemen te introduceren.
Deze luchtige attitude manifesteert zich eveneens in de materialisatie van het interieur van de woningen, die programmatische wisselingen gemakkelijk toelaat.

Door de bijzondere stedelijke configuratie houden de woningen onderling ruim afstand van elkaar. De gewenste privacy in het parkje wordt gewaarborgd door de gevels aan de zuidzijde maximaal te openen en aan de noordzijde het tegenovergestelde te doen. Bovendien kunnen de vensters geheel gesloten worden door schuifbare louvrepanelen.

De constructie van de woningen bestaat uit een stalen skelet met geprefabriceerde houten gevelelementen.
De gewijzigde marktsituatie heeft de opdrachtgever echter doen besluiten om de stedebouwkundige randvoorwaarden te verlaten en uit te wijken naar traditionele woningtypen op de geëigende standaardverkaveling.

LOCATIEZANDKASTEEL
OPDRACHTGEVERING VASTGOED
PERIODE2000
STATUSONTWERP
PROGRAMMAWONEN
OMVANG31
ARCHITECTUURSTUDIO M10 / VAN HELMOND
JANSEN & VLEMMINGS
PROJECTARCHITECTMARTIEN JANSEN
MEDEWERKEND ARCHITECTMARLIES ZUIDAM
CONSTRUCTIEVAN DE LAAR
LANDSCHAPANK BLEEKER & ANNEKE NAUTA
LANDSCHAPSARCHITECTEN